De inundatie van Westkapelle

1e verdieping museum

12-04-2024 - Van 12 april 2024 t/m 11 april 2025 is in het Polderhuis in Westkapelle de expositie ‘Verwoesting in beeld’ te zien. In 2024 is het 80 jaar geleden dat Walcheren onder water kwam te staan ten gevolge van de inundatie. De expositie op de bovenverdieping staat in het teken van deze ingrijpende gebeurtenis. Er zijn o.a. werken te zien van Jac.Prince, Johan Melse en Frans Maas, aangevuld met werken van amateurkunstenaars. Een vreselijke ramp heeft ons dorp getroffen “Een vreselijke ramp heeft ons dorp getroffen. Een geweldig bombardement dat 2 ¼ uur heeft geduurd. De gevolgen zijn vreselijk.” Dit zijn de eerste regels uit een brief die Maatje Roelse op 26 oktober 1944 schreef aan haar nicht Piete. Omdat deze brief inzicht geeft in de gevoelens van en gevolgen voor de overlevenden, zijn er enkele citaten uit haar brief overgenomen. Op 3 oktober 1944 vond het eerste bombardement op Westkapelle plaats. De geallieerden hadden besloten om Walcheren onder water te zetten, met als doel de Duitse verdediging te verzwakken. Niet enkel de dijk, maar ook de meeste gebouwen werden vernietigd. Het aantal dodelijke slachtoffers was enorm: 180 mensen zijn omgekomen. Vluchten naar 'veiligere' plekken "Ja Piete, veel heb ik verloren. Moeder, m'n zuster, zwager, oom, nicht, neef en een vriendin. Wat een ellende wordt er toch over de wereld gebracht." De waarschuwingen om te vertrekken naar 'veiliger' plekken op het eiland werden onderschat, maar de hevigheid van het bombardement en de enorme kracht van het binnenstromende zeewater zorgden ervoor dat er nog diezelfde avond een stroom vluchtelingen richting de omliggende dorpen op gang kwam.  "Nu zitten we in Oostkapelle op een buitenplaats... En de gevolgen. Geheel ons dorp kapot, al het bouwland onder zeewater. Nu leef je haast als in een roes en beseft soms nog niet wat je verloren hebt omdat je niet thuis bent. Maar als je gaat nadenken dan kun je er niet meer uitkomen. Meer informatie Deze expositie is te zien tijdens openingstijden van het Polderhuismuseum. In oktober van dit jaar volgt er een foto-expositie met werk over dit thema van Neeltje Flipse-Roelse in het museumcafé.

Lees meer...

Walcherse taferelen

Vuurtoren 't Hoge Licht

23-03-2024 - Van 23 maart tot 30 oktober is in vuurtoren ‘t Hoge Licht in Westkapelle de expositie ‘Walcherse taferelen’ te zien waar 3 Walcherse schilders hun schilderijen tentoonstellen. Zoete Dingemanse “Mijn schilderijen zijn tot stand gekomen op de ‘schilderclub’ hier in Westkapelle waar ik al jarenlang lid van ben. Het liefst schilder ik met acrylverf op grote doeken. Mijn inspiratie haal ik uit tijdschriften of internet en ik geef hier dan mijn eigen draai aan. Ik vind het heel fijn om hier in mijn dorp Westkapelle en onze vertrouwde vuurtoren te mogen exposeren.” Tanja Houmes “Tekenen en schilderen doe ik al lange tijd met veel plezier, ook ben ik lid van de Westkappelse Teken- en Schilderclub. Voor mijn werken gebruik ik allerlei materialen en ondergronden. Mijn onderwerpen zijn divers, maar vaak kom ik toch weer uit op de eigen omgeving, dieren en portretten. Het blijft boeiend om mij te verdiepen in een onderwerp, de details, kleuren en lichtinval waar te nemen en dit te vertalen naar een eigen interpretatie. Enerzijds probeer ik de werkelijkheid ‘te vangen’, anderzijds vind ik het leuk om soms letterlijk ‘buiten de lijntjes’ te kleuren.” Barend Midavaine Creaties op doek, papier en paneel. “Mijn werken zijn waarnemingsmomenten die ik opsla in mijn gedachten. Als het kan maak ik een schets ter plekke en werk die later uit. Wil ik het op doek zetten, dan maak ik thuis nog enkele schetsen tot ik het juiste beeld dat ik mij heb ingebeeld te pakken heb.” Meer informatie De expositie is te bezoeken op de 1e verdieping van de vuurtoren tijdens de openingstijden. 

Lees meer...

Mondriaan op Walcheren, van figuratief naar abstract

1e verdieping museum

15-04-2023 - Van 15 april 2023 t/m 14 april 2024 is de expositie 'Mondriaan op Walcheren, van figuratief naar abstract' te bezichtigen op de 1e verdieping van het museum. Piet Mondriaan als landschapsschilder Dat Piet Mondriaan (Amersfoort 1872 – New York 1944) wereldberoemd werd met zijn abstracte schilderkunst is bekend. Maar niet iedereen weet dat hij ook een heel goede landschapsschilder was. Met het schilderen van landschappen en portretten is hij zijn schilderscarrière begonnen. In die beginperiode groeide hij met zijn figuratieve werk uit tot een van de beste schilders van Nederland. In 1908 nodigde Jan Toorop hem uit om eens naar Zeeland te komen om de zomertentoonstelling in Domburg te bezoeken. Dat verblijf op Walcheren zou leiden tot een keerpunt in zijn ontwikkeling als schilder en daarin speelt Zeeland een cruciale rol. In de jaren dat hij in Domburg en omgeving verblijft gaat Mondriaan experimenteren met kleuren, lijnen, vormen en vlakken. Mondriaan en de vuurtoren 't Hoge Licht Het zou een voorportaal worden in zijn ontwikkeling naar abstractie en daarin speelt de vuurtoren van Westkapelle ook een rol. Als je Westkapelle nadert en je ziet in de verte de vuurtoren staan dan zie je een horizontale lijn van de horizon en een verticale lijn van de toren. In de tijd van Mondriaan is er nog weinig bebouwing en valt dit nog meer op. Mondriaan is er door gefascineerd en later zien we dat terug in zijn abstracte werken met zwarte horizontale en verticale lijnen. Er zijn maar liefst vijf schilderijen en één tekening van de toren bekend. Expositie Mondriaan op Walcheren in het Polderhuis De expositie laat de ontwikkeling zien van figuratief naar abstract. Er hangen replica’s van enkele landschappen uit zijn figuratieve periode, uit zijn Zeeuwse periode duinlandschappen, zeegezichten en vier vuurtorens en tot slot enkele abstracte werken. Voor deze tentoonstelling werken we samen met het Marie Tak van Poortvliet museum in Domburg en het Kunstmuseum in Den Haag, dat de echte werken in zijn bezit heeft. Meer informatie De expositie is te bezoeken tijdens openingstijden van het museum. Kosten: entree museum.

Lees meer...