Cultuur

Westkapelle is niet alleen een dorp met een bewogen geschiedenis, ze heeft ook een rijke cultuur aan ambachten, kunst en andere cultuuruitingen. In het Polderhuis kun je een beetje van de bijzondere Westkappelse cultuur opsnuiven.

Wasschappelse Heiploeg

Met de Wasschappelse Heiploeg wil het Polderhuis het vroegere handheiwerk in stand houden en demonstreren, zoals dat eeuwenlang op de Westkappelse zeewering is uitgevoerd. De groep bestaat uit mannen in de leeftijd van 30 tot 65 jaar en is inzetbaar voor het heien van eerste palen van bouwwerken of demonstraties bij speciale festiviteiten. Voor een demonstratie zijn 9 heiers en een 'kaptein' aan het werk, gekleed in originele Westkappelse dijkwerkerskleding. De kaptein staat aan de 'staart' van de heistelling en geeft de groep heiers opdrachten. Met behulp van zang wordt het ritme aangegeven. De Wasschappelse heiploeg wordt bij demonstraties ondersteund door een voorman die bij de te heien palen staat. Zijn taak is erop toezien dat de palen de juiste wijze de grond in gaan.

Voor meer informatie of boekingen kunt u contact opnemen met het Polderhuis.

Zangavonden

Zingen hoort bij de Westkappelse cultuur. De liedjes die vroeger werden gezongen gaan vaak over het boerenleven, het werken op zee en de liefde. Deze oude liedjes mogen niet verdwijnen. Bekijk de agenda voor de volgende Zing maar Mee.