SlagomdeSchelde omslag klein

In 2019 en 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is in de Tweede Wereldoorlog. De landelijke aftrap vindt plaats op 31 augustus 2019.

De Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde was een belangrijke militaire operatie, die in 1944 plaatsvond in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland, waaronder Walcheren. De geallieerden wilden oprukken naar Antwerpen, waarvoor beide oevers van de Westerschelde veroeverd moesten worden. Onder andere het bombardement op de dijken van Westkapelle was hier onderdeel van. De Slag om de Schelde is minder bekend dat de slag bij Arnhem of Normandië, terwijl deze slag cruciaal is geweest voor de bevrijding van Nederland.

Programma Polderhuis Westkapelle

Het Polderhuis organiseert diverse activiteiten rondom 75 jaar vrijheid. 

Agenda

2 sept t/m 8 nov

Het Polderhuis biedt een speciaal programma aan voor scholieren in groep 7 en 8. Meer informatie leest u bij Kunsteducatie Walcheren.

11 oktober

Lezing van Hans Sakkers en Tobias van Gent over het boek 'Slag om de Schelde 1944. De beslissing in de strijd om West-Europa

1 november

De jaarlijkse herdenking bij het Polderhuis en Vuurtoren 't Hoge Licht.

Exposities

Van 3 oktober t/m 10 november is in het museumcafé van het Polderhuis de foto-expositie “De zee is het niet vergeten” te zien. In Vuurtoren 't Hoge Licht is van 3 oktober t/m 2 november een expositie te zien die het aandeel van de Noorse commando’s belicht tijdens de bevrijding van Walcheren.

Museumwinkel

In de museumwinkel vindt u diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde. Een aanrader is het boek "Slag om de Schelde 1944. De beslissing in de strijd om West-Europa" van Hans Sakkers en Tobias van Gent (352 pagina's, ruim 500 foto's en kaarten, prijs €44,99). 

Ook zijn er mooie mokken te koop, verkrijgbaar in zwart, blauw, wit en geel voor slechts €7,95.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en een magazine over 75 jaar vrijheid op de website van de Provincie Zeeland