Datum: 01-07-2017
Locatie: Polderhuis

Expositie KLEURRIJK WESTKAPELLE en omgeving

Te zien in museumcafé van 1 juli tot 1 oktober 2017

Schilderijen van Michiel Paalvast

De afgelopen periode is Michiel Paalvast (1976) weer druk aan het schilderen geweest, zowel in Westkapelle zelf als in de omgeving. Met zijn karakteristieke manier van schilderen en zijn trefzekere toets laat hij het dorp en de omgeving zien zoals het is: eerlijk, open, kleurrijk en direct.

Michiel woont al jaren in het stadje Veere, achter een snoepwinkeltje, in een huisje met een kleine kleurrijke achtertuin, die hij al tientallen malen geschilderd heeft en die hem nog steeds inspireert. Hij ziet er de wereld in en dat geldt ook voor al zijn andere schilderijen van bekende plekjes in Veere en in de omgeving.
Inmiddels heeft Michiel Paalvast zich ontwikkeld tot een moderne landschapschilder, die afstand heeft genomen van de wetten en regels van de klassieke landschapschilderkunst. Hij werd op dit vrije spoor gezet door een ontmoeting met de Amerikaanse schilder Jason Berger (1924-2010). Toen hij deze kunstenaar heel onbevangen en vrij zag werken, kreeg Michiel ook het lef om veel vrijer aan de slag te gaan.

Zelf zegt hij hierover: “Ik probeer met de formele attributen – verf, canvas, een kwast – iets tastbaars neer te zetten en tegelijkertijd alles los te laten van ‘hoe het hoort.’ Voor hem is schilderen inmiddels tot een soort meditatie geworden. Sinds hij zich meer door zijn gevoel laat leiden, merkt hij aan de reacties dat zijn werk de mensen meer raakt, de emoties worden dieper.

Het resultaat van deze manier van werken is te zien op deze expositie. Alle schilderijen zijn “en plein air” (in de open lucht) geschilderd. Zijn werk laat zich omschrijven als intuïtief, kleurrijk, hedendaags realisme. Het roept een bepaalde emotie op. Alle bekende plekken die hij schildert zien er door zijn felle, krachtige kleurgebruik en bijzondere compositie net iets anders uit dan wij ze kennen. Om met Michiel te spreken: “Ik zie iets anders in al die voor de bezoekers bekende plekjes. Ik zie er de wereld in.” Laat u verrassen door de wereld te bekijken via de ogen van Michiel.

Zin in een echte Paalvast aan de muur? Alle schilderijen zijn te koop.

Zie ook www.michielpaalvast.nl

001 Michel Paalvast 2