Datum: 16-11-2019
Locatie: Expositieruimte Polderhuis

De Zeeuwse Ringrijders Vereniging bestaat in 2020 70 jaar. Van 16 november 2019 t/m 7 maart 2020 is de expositie 'Ringrijden: van folklore tot (top)sport?' te zien in het museumcafe van het Polderhuis. 

Vroeger was het ringrijden volksvermaak met uitbundige uitspatting van feestvreugde.Voor deelnemers was het een verzetje in hun zware arbeidsleven. Elk dorp had zijn eigen gebruiken en rituelen. Om wat meer lijn in de wedstrijden te krijgen, werd in 1950 de voorloper van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging opgericht. Daarnaast ontstond er een  competitie tussen verschillende dorpen. Er werden klasse wedstrijden  gehouden met promotie en degradatie. Door groeiende belangstelling van buiten Zeeland werden er ook demonstraties gehouden. Een unieke kans om het ringrijden als folkloristische sport op een goede manier te laten zien.

Het sportieve element is de laatste decennia steeds belangrijker geworden. Is ringrijden nog steeds folklore of toch (top)sport? Tijdens de expositie worden alle aspecten van de ZRV belicht in woord en beeld. Zowel voor de ringrijder als voor de buitenstaander/supporter een leuke en interessante expositie.