Datum: 16-04-2022
Locatie: 1e verdieping museum

Op de 1e verdieping van het museum is vanaf 16 april de expositie 'Een nieuwe lente in 1933' te bezichtigen. De tentoonstelling staat in het teken van de vriendschap tussen Henk Chabot en Charley Toorop. Van Adriaan Jongepier is houtsnijwerk te bewonderen.

Expositie 'Een nieuwe lente in 1933'

Het uitgangspunt voor de expositie is een onbekende foto van de schilderende Charley Toorop (1891-1955) in Westkapelle. De foto is genomen door de Rotterdamse schilder Henk Chabot ((1894-1949) en gevonden in zijn fotoarchief, dat in het bezit is van het Chabot Museum in Rotterdam. Chabot heeft deze foto gemaakt in 1933 tijdens zijn verblijf in Vrouwenpolder.
Charley is bezig aan het schilderij 'Dorsmachine' en staat te schilderen in de Oost-Koestraat. Zowel het schilderij als de straat zijn tijdens het bombardement in 1944 verloren gegaan. De straat is nooit herbouwd. Van de Oost-Koestraat zijn weinig foto’s bekend, dus voor ons dorp is dit een waardevolle foto. Het verdwenen schilderij heeft in hotel De Valk gehangen. Van het schilderij is een foto overgeleverd uit het album van Charley Toorop.

Vriendschap tussen Chabot en Toorop

De tentoonstelling staat in het teken van de vriendschap tussen Henk Chabot  en Charley Toorop. Beide kunstenaars kennen en waarderen elkaars werk, maar in 1933 leren ze elkaar beter kennen tijdens hun gezamenlijk verblijf op Walcheren. In de lente van 1933 besluit Chabot enkele huisjes in Vrouwenpolder te huren om er langere tijd te wonen en te werken. Zijn werk maakt in die tijd een grote ontwikkeling door. Naast het schilderen houdt hij zich ook bezig met het maken van beelden uit steen en hout. Een nieuwe lente is begonnen.
De buurjongen Adriaan Jongepier (1913-2006) gaat in de leer bij hem en besluit ook kunstenaar te worden. Van hem zijn enkele houtsnijwerken te zien uit de schenking van Maatje Kesteloo.

Bij Charley Toorop speelt Walcheren al langer een rol in haar leven. Evenals Chabot maakt ook Charley in die jaren een grote ontwikkeling door. Vanuit Vrouwenpolder en Westkapelle zoeken ze elkaar regelmatig op en herkennen bij elkaar een zelfde toewijding aan de kunst. Zo is een bijzondere vriendschap ontstaan.

Samenwerking met het Chabot Museum in Rotterdam

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Chabot Museum in Rotterdam. Vanaf 3 mei is in het Chabot Museum de expositie te zien ‘Het wordt reusachtig goed’. Vriendschappen en verbindingen, met schilderijen, beelden, tekeningen van Henk Chabot.