Denis Galloway (2009)

Drie exposities van Denis Galloway waren in 2009 in het Polderhuis te zien: “Westkapelle, mijn hutje aan zee” (schilderijen, schetsen, etsen en tekeningen), “Rondom de Kermisdans” (tekening) en “Westkapelle omstreeks 1920” (foto’s).
Denis Galloway (1878-1957) was een Engelse kunstenaar die veel voor Westkapelle heeft betekend. In de tien jaar dat hij er verblijft schetst, etst, schildert en fotografeert hij het dorp, de dijk en de tradities van de bevolking.

In de eerste expositie werd aandacht besteed aan werken die particulieren nog in hun bezit hebben, zoals “De Zandhoop” en “Aardappels rooien”, maar ook tekeningen uit zijn Westkappelse schetsboekjes. Verder brieven, foto’s, ansichtkaarten, schetsboekjes en het Juliana-album uit 1919 (in bruikleen van het Koninklijk Huisarchief).

De tweede expositie liet een grote foto van de tekening “De Kermisdans”, alle voorschetsen van dit werk en moderne schilderen, gemaakt door Liesbeth Kamerling. Galloway maakte omstreeks 1923-1924 deze tekening van een café vol kermisvierende Westkappelaars.

In de laatste expositie waren foto’s van het Westkappelse leven omstreeks 1920 te zien. Alle negatieven heeft Galloway later geschonken aan het Etnografisch Museum in Cluj (Roemenië). Dankzij intensieve contacten met het Roemeense museum kon het Polderhuis de foto’s van Westkapelle exposeren. Een mooi voorbeeld van een bijzondere samenwerking.